Beantwoording vragen combi-regeling

In september was er veel ophef over de aangekondigde combi-regeling voor de dorpsderby VV Katwijk - Quick Boys en DURF besloot daarom om het college, als verantwoordelijke voor dit besluit, te vragen naar meer informatie. Het waarborgen van de veiligheid tijdens de wedstrijden heeft voor ons grote prioriteit, maar het is ook van belang om te weten of er specifieke redenen zijn geweest om de veiligheidsmaatregelen te treffen zodat later men weer terug kan naar de normale situatie.

Uit de beantwoording komt goed nieuws: de gemeente geeft aan dat de combi-regeling kan verdwijnen als de derby’s van 21 en 24 september zonder incidenten zouden verlopen. In de praktijk zien we vaak dat als maatregelen eenmaal genomen zijn, er dan niet snel afgeschaald wordt. DURF vindt het goed dat er duidelijk wordt gesteld dat het hier niet het geval is.

Ook wordt de evaluatie van de combiregeling gedeeld met de gemeenteraad. Het geeft ons (en daarmee ook u) meer duidelijkheid over hoe de veiligheidsmaatregelen zijn bevallen en of zij in de toekomst nog nodig zijn. De transparantie omtrent de combiregeling en de ervaringen daarmee vindt DURF zeer belangrijk. Ook voor de derby’s in onze gemeente die in de toekomst nog zullen komen is het van belang om de evaluatie van eerdere ervaringen te hebben.

Daarnaast hoor je vaak dat het kostenplaatje van de politie-inzet als reden wordt genoemd om de combi-regeling in te stellen. Uit de beantwoording van de gemeente blijkt dat er niet kan worden aangegeven wat de uiteindelijke financiële besparing is en dat vinden wij opvallend. Al met al hopen wij dat in de toekomst voor de derby’s de maatregelen weer kunnen worden verzacht als de situatie dat toestaat