De starterslening moet blijven!

Voor veel jongeren met een beperkt budget blijft het lastig om die eerste stap op de woningmarkt te zetten. Desondanks wordt dit veelal geprobeerd met alle negatieve gevolgen van dien. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld lastig om de rekeningen aan het eind van de maand te betalen of om een woning te vinden die bij hun behoeften past. Om deze mensen iets meer ruimte te bieden bestaat er zoiets als de gemeentelijke starterslening waarop zij een beroep kunnen doen. Vorig jaar werd bekend dat steeds meer gemeenten de starterslening weer nieuw leven in blazen en dat veel meer jongeren er een beroep op doen.

Dit is een aanvullende lening die kan worden gezien als ‘tweede hypotheek’. Het geldbedrag kan het gat overbruggen tussen de maximale hypotheek en het bedrag dat nodig is om die eerste woning kopen. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden in Katwijk: Zo moet de koopwoning staan in de gemeente Katwijk en mogen de aankoopkosten niet hoger zijn dan 245.000,- euro. Aan deze laatste eis moet zeker niet getornd worden omdat deze lening uiterlijk mag worden gebruikt in een situatie waarbij het een kwestie is van wel of niet een huis. In Katwijk is er maximaal 30.000,- euro beschikbaar voor een starterslening en daar zijn geen specifieke verplichtingen aan verbonden. In andere gemeenten zien we wel dat er aanvullende eisen worden gesteld aan het verkrijgen van een starterslening. In Leiden is het bijvoorbeeld alleen voor bepaalde nieuwbouwprojecten van toepassing en in Breda is er alleen geld beschikbaar voor energieneutrale woningen. Wij vinden niet dat dit hoeft in Katwijk en willen de gehele woningmarkt toegankelijk maken voor onze jongeren. Ook met oog op de nieuwbouw die er de komende jaren op vliegveld Valkenburg zal komen.

Het zou een slechte zaak zijn om met een aantrekkende economie er automatisch weer vanuit te gaan dat jongeren ook weer meer te besteden hebben. Juist in een tijd waarbij de huizenprijzen hard stijgen is het belangrijk om jongeren die helpende hand te bieden waardoor ook zij die eerste woning kunnen betalen.