DURF dient motie in voor dierenambulance

De dierenambulance van de regio Leiden heeft diverse brieven geschreven naar de gemeente Katwijk met de vraag of zij een redelijke vergoeding kunnen ontvangen voor het werk dat zij (vaak vrijwillig) verrichten. Het duurde een zekere tijd, maar begin deze maand werd duidelijk dat het college geen bedrag opzij wil zetten om de dierenambulance te steunen. DURF vindt dit betreurenswaardig, want de dierenambulance doet belangrijk werk en zij verdient het ook in voldoende mate financieel ondersteund te worden.

De dierenambulance krijgt op dit moment geen vergoeding voor de ritten en daar bijhorende opvang van wilde dieren. In 2018 reden zij maar liefst 466 keer in Katwijk uit voor wilde dieren en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het dierenwelzijn. Op dit moment heeft de Dierenambulance - Vogelasiel regio Leiden jaarlijks een tekort van 50.000 euro en daarom hebben zij gevraagd om een kleine vergoeding van de dertien gemeenten waarin zij rijden. Leiden heeft al toegezegd hun deel te betalen, maar de andere gemeenten laten nog op zich wachten.

Voor Katwijk zouden de jaarlijkse kosten ongeveer 12.500 euro bedragen, maar dat is voor ons het waard als het dierenwelzijn de komende jaren daarmee gewaarborgd wordt. Er moet natuurlijk in de begroting 2020 bezuinigd worden, maar moet dat gedaan worden op veelal kwetsbare wilde dieren wiens grondgebied door de verstening al ruim is verkleind? In het coalitieakkoord staat letterlijk: ‘In Katwijk kijken we naar elkaar om. De inwoners en hun welzijn staan voorop.’ Waarom zou dit niet voor onze dierlijke inwoners gelden?

DURF vindt de oproep terecht en zal daarom donderdag 26 september een motie indienen waarin wij pleiten de oproep van de dierenambulance mee te nemen in de begroting voor 2020. Wij hopen dat deze motie raadsbreed wordt gesteund!