DURF en KiesKatwijk: wethouder moet weg bij mislukken gasvrije Hoornes


Na alweer een ontluisterende vergadering over het gasvrij maken van de Hoornes is het duidelijk dat alleen de inwoners nog ‘nee’ kunnen zeggen. Een grote meerderheid van de gemeenteraad steunt het experiment. Een uitspraak die velen over een aantal maanden nog pijnlijk in de oren zal klinken.

Wij bleven sprakeloos achter. Het viel ons op dat wethouder Knape geen volledige verantwoordelijkheid leek te willen nemen voor Hoornes Gasvrij. De wethouder gaf aan dat het besluit om in de Hoornes te beginnen vooral samen met de gemeenteraad is genomen en hij slechts de opdracht vanuit de gemeenteraad uitvoert. Er wordt hierbij volledig voorbijgegaan aan het feit dat het college zelfstandig de subsidie voor de proeftuin bij de overheid heeft aangevraagd. Niet de raad, maar het college heeft hier het initiatief genomen. Het college lijkt zich alvast in te dekken voor een komend fiasco.

DURF en KiesKatwijk willen hier dan ook met een gezamenlijk statement komen. Als het college niet in staat blijkt te zijn om de inwoners te overtuigen van de noodzaak van gasvrij wonen (of besluit hen ‘bijna om te kopen’ zoals een ander raadslid stelde) dan moet de wethouder definitief zijn conclusies trekken. Dan moet hij weg. Hij kan zich dan na het zoveelste debacle niet verschuilen achter de raad. Het mag niet zo zijn dat, na de financiële ramp met de Noordzeepassage, deze wethouder wéér zijn verantwoordelijkheid niet neemt. De wethouder stelde zelfs bloedserieus ook niet te zullen opstappen als achteraf blijkt dat het project mislukt. Het project Hoornes Gasvrij heeft niet alleen consequenties voor de Hoornes maar voor alle inwoners van Katwijk. Er moet heel veel belastinggeld worden bijgeplust om het betaalbaar te houden voor gebruikers.

Het is verbijsterend dat het college nu al in Kalkoven met gasvrij wil beginnen. Het is ook verbijsterend dat B&W zelfstandig een miljoenencontract wil afsluiten zonder de raad daar bij te betrekken. Dit terwijl er veel (financiële) consequenties zijn. Nu vooruit willen lopen op de rest van Nederland getuigt na alle mislukkingen in den lande, niet van gezond verstand. Dat moet echt anders. En als de wethouder dat blijft negeren, en het 'experiment' inderdaad niet van de grond zal komen, dan zullen wij de gemeenteraad vragen om deze wethouder naar huis te sturen. Verantwoordelijkheid nemen is noodzakelijk om de inwoners het vertrouwen te laten behouden in de politiek.