DURF: Meer bezuinigen op personeel gemeente, minder op wegenonderhoudWij hebben bij de Algemene Politieke Beschouwingen tevergeefs geprobeerd om de extra bezuinigingen op het wegenonderhoud tegen te houden. Het lijkt voor veel partijen aantrekkelijk om nu te bezuinigen op het wegenonderhoud, maar wij zijn het daar niet mee eens. De besparing die het op korte termijn oplevert moet later ruimschoots worden ingehaald doordat de hogere kosten nog jaren door zullen lopen. We schuiven dus de rekening van nu door naar de volgende generaties en dat is geen goed bestuur.

DURF ziet daarentegen wel mogelijkheden om extra te kunnen bezuinigen op het personeel van de gemeente Katwijk. Nee, dat zou geen gemakkelijke keuze zijn omdat het vrijwel zeker ten koste zou gaan van de goede en soms noodzakelijke uitvoering van gemeentelijke taken. Echter is voor ons het idee van bezuinigingen dat er ook daadwerkelijk minder taken worden uitgevoerd. Er moeten miljoenen worden bezuinigd, maar dit gebeurt nauwelijks op de eigen organisatie. Eerder lag er een goed en onderbouwd voorstel van het CDA en de SGP om 4 ton te bezuinigen op de gemeentelijke organisatie. Later is dit afgezwakt naar 2 ton omdat een besparing van 4 ton wel erg rigoureus zou zijn.

Is snijden in eigen vlees niet juist nodig bij bezuinigingen? Snijden in eigen vlees wordt nu wel gevraagd van heel veel maatschappelijke organisaties in onze gemeente. Wij vinden het jammer dat er 34 miljoen wordt uitgegeven aan de eigen organisatie, maar dat daar niet 4 ton op bespaard kan worden. Het zou dan gaan om 1,2% van het totale budget.

Het lijkt ons sterk dat dit niet mogelijk is.