Herdenken zet aan tot denken

Herdenken zet aan tot denken

Vrijdag was een indrukwekkende dag die in het teken stond van herdenken. DURF was in de middag aanwezig bij de herdenking bij Haagsche Schouw, waar 51 soldaten omkwamen bij de zware strijd die werd geleverd om vliegveld Valkenburg. Namens Katwijk legde burgemeester Visser een krans en werd er door de burgemeester van Oestgeest gespeeched. In de avond was er een indrukwekkende dienst in de dorpskerk waar onder andere werd gesproken over het Rijnsburgse verzet, gedichten werden voorgedragen en een koor het muzikaal begeleidde. Even voor achten begon de ceremonie bij het standbeeld 'De Leeuw' waar een indrukwekkende twee minuten stilte in acht werd genomen om vervolgens het Wilhelmus te spelen en bloemen te leggen. Onze raadsleden Arie van Rooijen, Sonny Spek en Danny Dubbeldam legde mede namens de gemeenteraad een roos. Wij willen iedereen bedanken die gisteren aanwezig was bij een ceremonie in Rijnsburg, Valkenburg of Katwijk.

Eerder schreef Danny Dubbeldam over zijn ervaring met de Dodenherdenking:

''Vandaag herdenken wij de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Vanavond om 8 uur denk ik aan de vele Joodse slachtoffers die omgekomen zijn in Treblinka.

Zelf heb ik begin dit jaar het voormalig vernietigingskamp Treblinka (Polen) bezocht. Eind 1941 raakten de nazi’s ervan overtuigd dat er maar één Endlosung der Judenfrage (definitieve oplossing van het Joodse vraagstuk) was: totale vernietiging. Om die reden bouwde de SS in 1942 het vernietigingskamp Treblinka. Anders dan Auschwitz en Dachau, was Treblinka enkel een vernietigingskamp. Wie aankwam in Treblinka, heeft het niet kunnen overleven.

De gids vertelde mij dat de gevangenen bij aankomst medegedeeld werd dat ze om hygiënische redenen moesten douchen. Persoonlijke bezittingen konden ‘tijdelijk’ in bewaring worden gegeven. Vanaf deze plek liepen duizenden gevangenen naakt via een smal pad naar het laatste gebouw. Aangrijpend vond ik de tekst die destijds boven de poort van dit pad stond: Himmelfahrtstrasse (weg naar de hemel). Hierna werden ze de gaskamers binnengeleid en aldaar om het leven gebracht. De lijken werden vervolgens verbrand.

In Treblinka werden 900.000 mensen vermoord. Omdat de nazi’s het kamp al voor het einde van de Tweede Wereldoorlog ontmantelden, is er momenteel niets meer over van het oorspronkelijke kamp. Puntige herdenkingsstenen en de verbeelding moeten deze herinneringen levend houden.

Treblinka heeft voor mij een grote indruk achtergelaten. Het is belangrijk dat we deze vreselijke gebeurtenissen blijven herinneren. Want herdenken zet aan tot denken. Daarom ben ik vanavond 2 minuten stil.''

Danny Dubbeldam