Is er wel een toilet als ik de deur uitga?

Op 19 september vond de Nationale Plasdag plaats en riep de Continentie Stichting Nederland (CSN) gemeenteraden op zich sterk te maken voor een beter toiletbeleid. Momenteel zijn er in Nederland meer dan 1,5 miljoen buik- en blaaspatiënten en daarvan heeft de helft van hen binnen 1 tot 5 minuten een toilet nodig. Volgens de Maag Darm Lever Stichting is 4 op de 10 patiënten het afgelopen jaar geweigerd bij winkels, supermarkten en horecazaken. Daarnaast zijn er mensen met een handicap waarbij de keus van een openbare toilet nog beperkter is.

Katwijk kent enkele openbare toiletten binnen onze gemeente. Ons raadslid Danny Dubbeldam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over de toiletvoorzieningen in Katwijk. Dubbeldam heeft onder andere gevraagd of de gemeente klachten heeft ontvangen van inwoners over het aantal toiletvoorzieningen en of inwoners wel eens zijn geweigerd door bijvoorbeeld een supermarkt, winkel, horecazaak of andere publieke instelling.

Afgelopen week lanceerde Wethouder Van Starkenburg samen met Platform Gehandicaptenbeleid de Ongehinderd-app en DURF is hier zeer positief over. Deze app geeft de gebruiker de mogelijkheid om snel het dichtstbijzijnde toilet te vinden. Op dit moment zien we dat alleen het toilet in de Theater Hangaar toegankelijk is en daarom heeft DURF het college gevraagd of er de komende tijd meer openbare toiletten worden toegevoegd. Daarnaast gebruiken veel mensen met buik- en blaasproblemen de app HogeNood. DURF heeft gevraagd of het college bereid om hier ook alle openbare toiletten in toe te voegen.

Tot slot heeft DURF gevraagd of er al wat meer bekend is over de pilot die gehouden is waarbij het mogelijk is gemaakt voor mindervaliden om ook op zondag gebruik te maken van het toilet onder de boulevard. In de motie van de PvdA en het CDA werd gevraagd naar de effecten van deze basisvoorziening en dat na 6 maanden te evalueren. Inmiddels zijn we 6 maanden verder en zijn wij benieuwd naar de resultaten.

DURF hoopt dat de toegankelijkheid van toiletten in onze gemeente wordt verbeterd en kijkt daarom uit naar de beantwoording van het college!