Kies voor een democratischer Katwijk

DURF: Kies voor een democratischer Katwijk

Eerder werd bekend dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een wetsvoorstel zou schrappen waarin gemeenten ruimte krijgen om te experimenteren met bestuurlijke en democratische vernieuwing. Ook werd duidelijk dat de Tweede Kamer akkoord is met het afschaffen van de Wet Raadgevend Referendum. Besluiten die helaas te vatten zijn in een langere trend van anti-democratiseringsmaatregelen van dit kabinet. Hier gaat geen vertrouwen vanuit richting de inwoners van Nederland.

Het wordt tijd dat we onze representatieve democratie weer gaan heruitvinden, zodat deze niet alleen toegankelijk wordt voor een kleine groep participatie-elite. U moet niet alleen op 21 maart een hokje kunnen aankruisen om eenmalig invloed uit te oefenen, maar ook daarna moeten inwoners het laatste woord hebben. DURF heeft geconstateerd dat het draagvlak voor het vestigen van een bibliotheek in de Noordzeepassage en de zoveelste herinrichting van ons centrum bijzonder laag is. Hoe mooi zou het zijn als u ook na de verkiezingen hier invloed op heeft? Een referendum over de locatie van de bibliotheek; waarom niet?

DURF heeft daarom de meest uitgebreide en vooruitstrevende democratiseringsplannen geschreven voor Katwijk. Naast dat wij voor het gemeentelijk referendum pleiten, kiezen wij ook voor het instellen van een lokale ombudsman. Hierdoor kunnen inwoners met klachten (bijvoorbeeld over de manier waarop de zorg geregeld is in onze gemeente) terecht op een laagdrempelige en zonder in allerlei lastige klachtenprocedures te vervallen.

Ook vinden wij dat de spreektijd voor inwoners die de tijd en moeite nemen om in te spreken verruimd moet worden. Maar ook voor mensen waartoe de drempel tot het gemeentehuis groot is moet er de mogelijkheid zijn om mee te praten. In de gemeente Woudrichem is er een positief experiment uitgevoerd waarbij inwoners live konden reageren op de raadsvergadering doormiddel van een chatfunctie. Momenteel werken met enige regelmaat niet eens de film- en geluidsopnames van raadsvergaderingen goed; het is echt zaak dat hier verandering in komt.

Zorg dat u ook na 21 maart invloed blijft behouden en stem lijst 12!

Maart 2018