Vier onze vrijheid

4 en 5 mei 2020 zijn voor Nederland belangrijke dagen. Het zijn de dagen waarop ons land tijdens de Nationale Herdenking de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien herdenkt en de vrijheid viert die het een vijftal jaren kwijt was. Ook in de huidige tijd is het nog van belang stil te staan bij hetgeen wat er is gebeurd en wat voor verschrikkelijke misdaden zijn begaan.

Vrijheid is niet overal vanzelfsprekend in de wereld en daarom is het belangrijk wij op 5 mei vieren dat wij in vrijheid kunnen leven. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de VNG zijn daarom een initiatief gestart om in het lustrumjaar 2020 speciale activiteiten te organiseren zoals de Vrijheidsmaaltijden, Vrijheid-expres en Holocaust Memorial Day. Om te zien wat dit precies zal inhouden kunt u de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei bezoeken.

DURF heeft vragen gesteld aan het college over de initiatieven die vanuit het Nationaal Comite 4 en 5 mei en de VNG worden georganiseerd. Wij zouden graag zien dat Katwijk zich bij deze bijzondere activiteiten aansluit en een actieve rol gaat spelen om het herdenkingsjaar 2020 met de extra activiteiten tot een succes te maken. Ook zou het fijn zijn als de gemeente inwoners en organisaties (financieel) kan ondersteunen bij het organiseren van bijvoorbeeld Vrijheidsmaaltijden voor het programma van 2020.